Alegeri sustenabile pentru tine și copilul tău

Alegeri sustenabile pentru tine și copilul tău

Uneori am senzația că expresia „alegeri sustenabile” este doar una dintre acele expresii precum „holistic” sau „diversitate culturală” – care au fost de multe ori greșit înțelese. Alteori au folosite atât de mult încât au devenit lipsite de sens. Într-o zi, am sunat un bun prieten din Danemarca și l-am invitat să ne viziteze pentru petrecerea de ziua mea. El mi-a explicat cu drag că acest lucru nu ar fi o alegere sustenabilă. Mi-am dat seama brusc că sunt una dintre acele persoane care nu sunt complet angajate în realitate sau mereu conștiente.

De fapt, am crescut cu multe exemple bune pentru un trai sustenabil și alegeri sustenabile și bune. De exemplu, bunicul meu și cu mine mergeam la pescuit în fiecare săptămână. Totuși, pescuiam și luam acasa doar cât aveam nevoie și nu mai mult. Dacă erau prea mulți pești în plasă, îi lăsam să plece liberi. Cât privește pădurea, făceam, de asemenea, alegeri sustenabile deoarece o foloseam selectiv. Era pentru uz local și o foloseam la un nivel corespunzător. În grădina copilăriei mele nu am fost niciodată nevoiți să folosim vreun tip de pesticid chimic, toxic sau îngrășământ artificial. Plantele noastre erau sănătoase și aveau o rezistență naturală la boli și insecte, sau foloseam metode naturale. Roteam culturile și amestecam plantele ca să încurajăm diversitatea. În plus, ne asiguram că nu există atracții pentru insecte și boli generate de monoculturi. Am permis, de asemenea, ca zeci de familii de păsări să își construiască cuiburile sub streașina acoperișului nostru. Astfel, nici o insectă zburătoare nu a avut șanse să se dezvolte.

Diversitatea și sustenabilitatea sunt vitale pentru sistemele naturale și viețuitoarele pe care le iubim atât de mult. Deși, nu îmi este întotdeauna clar modul în care aceste concepte se traduc în bune practici cotidiene. Unori mă trezesc spre exemplu că într-o zi îl învăț pe fiul meu cum să recicleze, iar a doua zi ne dă el feedback despre cât de nesustenabilă este mașina noastră de tuns iarba. Și suntem complet socați!

Vorbind cu părinți din întreaga lume, în timpul turneului de carte Cum Învață Oamenii, mi-am dat seama că, la fel ca noi, majoritatea familiilor vor să facă alegeri sustenabile, dar nu știu cum. Personal mă îngrijorez adesea că familia noastră nu face alegeri sustenabile sau mă tem că traiul nostru ecologic nu va face niciodată diferența. Cu toate acestea, cea mai mare îngrijorare a mea este că noi, ca oameni, nu suntem conștienți de multe dintre alegerile pe care ar trebui și le-am putea lua. Uneori creierul nostru este pur și simplu incapabil să înțeleagă impactul pe termen lung pe care îl avem pe planetă. Din cercetări rezultă că oamenii pur și simplu nu au în mod natural o voință colectivă de a aborda problemele de sustenabilitate. Aceasta se datorează modului în care creierul nostru a evoluat și funcționează.

De ce ne este greu sa percepem impactul schimbărilor climatice și importanța alegerilor sustenabile

Potrivit psihologului Conor Seyle, director de cercetare la One Earth Future Foundation: „Oamenii nu sunt foarte capabili să înțeleagă tendințele statistice și schimbările pe termen lung.” El a adăugat: „Am evoluat pentru a fi atenți la amenințările imediate. Supraestimăm amenințările mai puțin probabile, dar mai ușor de reținut, precum terorismul și subestimăm amenințările mai complexe, cum ar fi schimbările climatice.” În esență, creierul nostru a evoluat pentru a filtra informația rapid și a se concentra pe ceea ce este imediat important pentru supraviețuirea noastră.

Creierul nostru se concentrează mai mult pe amenințări și oportunități imediate.

Acesta este motivul pentru care ne putem aminti cu ușurință unde să găsim mâncare și adăpost pentru noi înșine și urmașii noștri. Cu toate acestea, aceleași funcții sunt mai puțin utile în realitatea noastră modernă. După o zi aglomerată și obositoare, putem pur și simplu să mergem la magazin, să ne grăbim să găsim ce are nevoie fiecare membru al familiei pentru a doua zi sau săptămână, fără să constientizăm impactul pe termen lung a tot ce cumpărăm. Dacă mai suntem și flămânzi, chiar nu mai contează schimbările climatic sau mediul. Deci, da, creierul uman pune preț pe prezent, nu pe viitor. Creierului uman îi pasă cel mult de doar câteva generații de membri ai familiei și tinde să creadă că altcineva se va confrunta cu criza (caută „efectul trecătorului” pentru mai multe informații).

Vestea bună este că evoluția noastră biologică ne-a făcut capabili, dacă ne oprim și cercetăm, să călătorim în timp. Deci, putem prezice probleme complexe, să găsim acțiunile și soluțiile necesare pentru rezolvarea lor, precum și să planificăm pe termen lung. Cercetările au arătat că aceste capacități se diminuează uneori atunci când este nevoie de acțiuni colective la scară largă. Așa cum se întâmplă cu făcutul unor alegeri sustenabile. În grupuri mici, însă, povestea est complet diferită. De fapt, o unitate familială poate fi un exemplu perfect, în opinia mea. Știu că multe școli lucrează minunat și am văzut proiecte geniale la conferința The Teacher Network de anul trecut. Totuși, școala reprezintă o muncă colectivă. Este ceva temporar și pur și simplu nu este suficient.

Zece moduri simple prin care tu și copiii tăi puteți face alegeri sustenabile:

1. Concentrează-te asupra deciziilor zilnice care vă sunt la îndemână, cum ar fi să conduci și să zbori mai puțin cu avionul.

2. Schimbă modul în care mănâncați. Nu trebuie să deveniți vegetarieni sau vegani pentru a face diferența. Pur și simplu puteți reduce consumul de carne la jumătate. Cumpărați alimente locale, de la piață sau direct de la producători, ca să ajutați comunitatea agricolă locală și pentru a evita transportul.

3. Fiți atenți la ceea ce cumpărați. Alegeți să nu mai faceți parte din ritmul agitat al orașului și alegeți cu răbdare și grijă fiecare produs înainte de a-l adăuga în coșul de cumpărături.

4. Opriți luminile și obiectele electrice atunci când nu le folosiți și învață copiii să facă la fel.

5. Investiți în recipiente pentru alimente și băuturi reutilizabile. Copiii chiar pot crea, spre exemplu, căni de cafea personalizate pentru membrii familiei drept cadouri pentru ziua de naștere.

6. Crește propriile alimente. Creați o grădină a familiei – chiar și una foarte mică pe pervazul bucătăriei – va fi foarte utilă. În plus, copilul tău va învăța valoarea creșterii propriilor alimente.

7. Evitați obiectele de unică folosință. Fiți conștienți că creierul dvs. va dori să opteze pentru o alegere ușoară și convenabilă în acel moment de grabă. Asta înseamnă, de obicei, să pui mâna pe o pungă de plastic. Așadar, alege în mod conștient să ai plase reutilizabile (preferabil din materiale textile) în permanență cu voi. Astfel, copilul tău va învăța despre gândirea pe termen lung pentru un impact de lungă durată.

8. Reciclați. Faceți din reciclare un obicei al afamiliei. Înființați o stație de reciclare a familiei în casă sau curte. Copiii sunt creativi așa că și-ar putea imagina că sunt pe lună și acesta este un obicei prioritar de stabilit pentru a supraviețui.

9. Reduceți consumul de apă. Învață-ți copilul să facă dușuri mai scurte și să oprească apa atunci când se spală pe dinți. Caută pe internet, poate găsești o clepsidra de duș de cinci minute. Va fi utilă atât pentru duș, cât și pentru spălarea dinților.

10. Continuați să învățați împreună și să construiți noi obiceiuri. Acum 20 de ani, oamenii erau îngrijorați de problemele de sănătate, iar părinții cumpărau cărți legate de igiena personală. Astăzi, ne confruntăm cu alte tipuri de probleme, așa că ar trebui să ne ajutăm pe noi înșine și pe copiii noștri să ne dezvoltăm la alt nivel. Nu mai este suficient să îi învățăm că obiceiul de spălat pe dinți este important.

Pentru mai multe idei de activități de sustenabilitate zilnică, caută Bonusul 2 din cartea „Cum Învață Oamenii” și nu uita să împărtășești cu noi modul în care provocările din carte au funcționat pentru tine și copilul tău!

Decide-te pentru alegeri sustenabile. Influențează-i și pe alții să facă alegeri bune. Permite-le celorlați să te influențeze pentru a face bine.

Do you find this article helpful?

Share and help others improve their learning:

[Sassy_Social_Share]

Felicitari!
Tocmai ai creat noi sinapse
prin cunoștințele accumulate

Continuă să citești ca să îți dezvolți creierul

Lasă un răspuns