De ce cărțile de colorat pentru copii nu sunt cea mai bună opțiune

De ce cărțile de colorat pentru copii nu sunt cea mai bună opțiune

cărțile de colorat pentru copii nu sunt bune

Știm că probabil mergem împotriva opiniei majoritare când afirmăm: cărțile de colorat pentru copii nu sunt cea mai bună opțiune, însă vom explica în următoarele rânduri de ce.

Mulți părinți și uneori chiar educatori se întreabă ce este greșit în a lăsa copilul să coloreze într-o astfel de carte? Nu este absolut nimic greșit cu aceasta. Așa cum nu este cu nimic greșit să ne pierdem uneori ore în șir urmărind un serial captivant pe Netflix sau să mâncăm o mare pungă de chipsuri. Pe scurt ideea este că deși cărțile de colorat pentru copii nu contribuie util la dezvoltarea copilului, la fel ca și chipsurile sau zaharurile, folosite în exces pot chiar dauna dezvoltării acestuia. Cu toții știm că a pune un copil în fața unui dispozitiv electronic și a-l lăsa să se uite la desene nu îl ajută în dezvoltarea sa, ba chiar din contră îi inhibă creativitatea. Cărțile de colorat pentru copii nu sunt o bună opțiune pentru că, prin altele, fac același lucru. Aceasta contrar credinței generale. Dar mai bine te invit să trecem prin fiecare idee și să o discutăm punctual.

Coloratul în cărțile de colorat pentru copii ajută la promovarea dezvoltării motorii fine și a coordonării ochi-mână.

Majoritatea activităților dedicate primilor ani de viață ajută la dezvoltarea celor două puncte de mai sus. Completarea unui puzzle, crearea șiragurilor de mărgele, construcții din blocuri LEGO sau blocuri de lemn ori folosirea creioanelor colorate, a vopselelor și a markerelor. Toate acestea și multe altele ajută la îmbunătățirea abilităților motorii fine. Astfel, ei nu au nevoie de cărți sau fișe de colorat.

Și eu am colorat forme gata create și iată-mă, sunt bine.

Este adevărat. Poate pe lângă acestea însă, ai avut ocazia să te joci de-a “Piața” cu diverse pietricele, frunze și bețe sau orice alt joc pe care-l inventai singur ori împreună cu alți copii sau poate chiar cu părinții. Imaginează-ți cât de satisfăcător și cât de mult ajută la dezvoltarea copilului ca acesta să fie expus diverselor oportunități de a crea, a veni cu soluții, a explora și a descoperi. Mulți dintre noi ne-am descurcat și suntem bine nu datorită practicilor educative de la momentul respectiv, ci în ciuda lor.

Copiilor le place să coloreze în cărțile de colorat

Cu siguranță acestora le place să coloreze în cărțile de colorat pentru copii întrucât producătorii acestora știu cum să le promoveze și să le creeze astfel încât să capteze atenția copiilor. Folosesc coperți colorate și de cele mai multe ori personaje din animații cu cae copiii sunt deja familiarizați. Copiilor le plac foarte mult și dulciurile, însă nu înseamnă că acestea sunt bune pentru dezvoltarea lor.

La școală sau la grădiniță copiii primesc fișe de colorat

Așa este însă și aici sunt două capcane. Primind aceste fișe la clasă sau la grădiniță copilul primește mesajul că educatorul său pune preț pe acestea, astfel acesta va încerca să îl mulțumească. A doua capcană este că, în cazul în care sunt oferite în mod constant, ele arată că acest cadru didactic este de fapt nepregătit ori nu este la curent cu bunele practici și cercetările recente în privința unei metode mai bune de educare.

Viktor Lowenfel, profesor la Penn State amintea în cartea sa “Creativitatea și dezvoltarea mentală” că “dependența față de conturul altcuiva al unui obiect îi face pe copii mult mai puțin încrezători în propriile mijloace de exprimare. Evident, ei nu pot desena o vacă la fel de realist ca cea din cartea de colorat”. Mai mult decât atât acestea susțin “stereotipurile”. Exemplul său spunea oferă-le copiilor o coală albă de hârtie și roagă-i să deseneze o pasăre. Vei primi înapoi o multitudine de imagini deosebite. Apoi pune-le la dispoziție o carte de colorat în care păsările sunt desenate sub forma unui “W” întors și rotunjit. După o perioadă roagă-i din nou să îți deseneze o pasăre și vei descoperi că mulți dintre copii o vor desena sub forma simplă, “stereotipată”.

Melody Mildrandt de la Universitatea de Stat din Georgia explică că educarea artistică nu înseamnă ca cei mici să coloreze în interiorul unei forme date, ci scopul acesteia este de a-i ajuta pe copii să sintetize și să construiască o semnificație a modului în care ei percep lumea. Practic să integreze și să exprime ceea ce se întâmplă înăuntrul, dar și în jurul lor.

În regulă și ce putem folosi ca alternativă la aceste cărți de colorat pentru copii?

De la jocurile LEGO la puzzle-uri și multe alte opțiuni. Probabil varianta cea mai simplă este să pui la dispoziția copiilor câteva coli de hârtie, ori o tablă, sau poate o porțiune de perete, câteva creioane, crete colorate, markere, vopsele și să îi lași să deseneze ceea ce doresc și ce simt.
O coală de hârtie, un șervețel și câteva creioane colorate vor fi utile și după pandemie când veți aștepta să vi se aducă mâncarea la restaurant, ori veți aștepta să decolați, ori când veți sta în sala de așteptare la medicul pediatru.

În plus, iată încă o alternativă jucăușă și atrăgătoare pentru copii, dar și pentru adulți deopotrivă. Se numește “Jocul măzgălelilor”, iar copiii îl pot juca între ei sau împreună cu adulții. Ideea este simplă. Fiecare participant primește o coală de hârtie pe care face o măzgălitură. Apoi, schimbă coala între ei și fiecare încearcă să își imagineze ce formă vede în acea măzgălitură și să creeze pe baza ei adăugând linii suplimentare și/sau culori pentru a-și defini propriul desen.
Iată mai jos un scurt filmuleț despre acesta.

Ti-a fost de ajutor articolul?

Dacă articolul și instrumentul îți sunt utile, trimite acest articol și colegilor, prietenilor tăi ca să-i ajuți și pe copiii lor.

Felicitari!
Tocmai ai creat noi sinapse
prin cunoștințele acumulate

Continuă să citești ca să îți dezvolți creierul

Lasă un răspuns