În ce fel sunt curajoși copiii? [Instrument gratuit]

În ce fel sunt curajoși copiii? [Instrument gratuit]

De-a lungul primilor ani de dezvoltare a copilului și mai ales în timpul unor crize sau situații de urgență, cum este cea prin care trecem, părinții și educatorii susțin și protejează copiii pe măsură ce se confruntă cu frica. Este natural să ne dorim să îi protejăm, dar e bine să nu uităm și ca rolul nostru este să modelăm puterea curajului și să acționăm optimist în caz de risc sau adversitate.

Copiii recunosc cu ușurință actele de eroism afișate de eroii filmelor, dar numai prin experiențe reale, activități și conversații cu noi pot dezvolta un sentiment de independență, pot începe să observe impactul acțiunilor curajoase și pot practica gestionarea fricii lor.

Cercetările sugerează că acei copii care sunt dispuși să își asume riscuri și să-și provoace granițele au mai multe șanse să reușească din punct de vedere academic și social și să dezvolte un sentiment puternic de încredere. Conform etapelor de dezvoltare psiho-socială ale lui Erik Erikson, copiii învață cum să dezvolte stăpânirea asupra lumii din jurul lor. Prin această nevoie de a experimenta stăpânirea și de a căuta sarcini noi (cu riscul de a eșua), copiii își dezvoltă curajul, încrederea și independența. Învățând despre impactul curajului, copiii învață de asemenea abilitățile necesare pentru a arăta compasiune și grijă față de sine și de ceilalți.

Există multe tipuri de curaj și modalități de a manifesta curaj. A iesi în oraș noaptea, de exemplu, necesită un alt tip de curaj decât aventurarea într-o pădure întunecată si e bine ca ei să înțeleagă acest concept de curaj diferențiat. De ce? Pentru că fiecare persoană are temeri diferite care pot fi depășite prin propriul tip unic de curaj. Curajul la copiii înseamnă că își asume riscul de a ridica mâna și a pune întrebări, să împărtășească ceea ce gândește cu ceilalții, să accepte critici de la colegi. Astfel curajul la copii, dar și la adulți, înseamnă să îndrăznești să alegi probleme dificile și să riști greșeli. De asemenea, copii ar trebui să înțeleagă că curajul arată diferit decât felul in care se simte. A vedea pe cineva efectuând un act eroic, cum ar fi salvarea unui pisoi dintr-un copac, ar putea părea plin de farmec, impresionant și sigur din exterior. În interior, însă, curajul in aceasta situatie se poate simți ca si anxietate, îndoială de sine și teamă. Înțelegerea subtilităților interioare ale curajului îi poate ajuta pe copii să înțeleagă cum arată și se simte pentru ei personal. Își vor da seama cum pot face diferența în lume prin a fi curajoși.

Nenumărate discutii pot fi organizate cu ei atât în clasă, dar și acasă, iar pentru a le iniția te ajutăm cu acest instrument de reflecție pentru copii. Îi va ajuta să vadă cât de curajoși sunt în diverselele moduri prin care se manifestă această calitate. După ce printezi fișa de lucru, povestiți despre curaj și diverse situații, apoi citiți împreună fiecare enunț. Verifică cu ajutorul unor exemple personale dacă copiii au înțeles ce înseamnă fiecare dintre aceste propoziții. După ce termină auto-evaluarea și colorează “volumul curajului” lor, îi poți întreba în ce zonă vor să mai crească nivelul de curaj. Căutați împreună modalități prin care pot crește în acele zone. De asemenea, fie că ești părinte sau educator te invităm să completezi fișa. Toți avem nevoie de auto-evaluare, iar una despre curaj ne este de mare folos anul acesta.

Descarcă fișa de aici.

Ti-a fost de ajutor articolul?

Dacă articolul și instrumentul îți sunt utile, trimite acest articol și colegilor, prietenilor tăi ca să-i ajuți și pe copiii lor.

Felicitari!
Tocmai ai creat noi sinapse
prin cunoștințele acumulate

Continuă să citești ca să îți dezvolți creierul

Lasă un răspuns