Creștere, dezvoltare și învățare – ce ar trebui să știe fiecare părinte

Creștere, dezvoltare și învățare – ce ar trebui să știe fiecare părinte

Îți amintești o situație în care copilul tău se certa cu alți copii? Când copiii se ceartă, este aproape imposibil să spunem ce aspect al comportamentului lor este folosit. Este cel emoțional (furie), fizic (clocotește de furie), lingvistic (ce spun ei) sau cognitiv (ce fac)? Pentru a înțelege ce se întâmplă, este important să identificăm cine sau ce a înfuriat un anumit copil sau de la ce a început cearta. Cu alte cuvinte, trebuie să înțelegem contextul comportamentului lor. Nu este o sarcină ușoară și acest exemplu aruncă o lumină excelentă asupra complexității corpului uman și a creierului.

Cel mai important lucru pe care l-am învățat ca părinte, dar și prin activitatea mea de proiectare a învățării, este acesta: cheia înțelegerii dezvoltării umane și mai ales a copilului este „plenitudinea”. Plenitudinea este deosebit de importantă atunci când ne concentrăm pe copii. Trebuie să vedem copiii ca oameni întregi. Copiii cresc și se dezvoltă fizic, dar sunt ființe umane de la bun început. Uneori este util să privim o anumită zonă de dezvoltare a copilului pentru a verifica dacă totul este bine. Totuși, nu trebuie să uităm că ne uităm și la o persoană întreagă.

Un copil are un corp fizic, gânduri și idei, emoții și relații, talente, puncte forte și interese, toate funcționând în același timp. Știu din experiența personală cât de ușor este să cad în capcana stereotipării propriului meu copil, iar acest lucru mă împiedică să-mi văd fiul ca pe un individ.

Pentru a gestiona eficient modul în care privesc creșterea, dezvoltarea și învățarea, am început să studiez fiecare aspect. După aceasta, am luat în considerare modul în care diferitele aspecte erau complex interconectate. Deci, există creștere fizică și dezvoltare fizică. Creșterea fizică înseamnă că un copil crește în înălțime și greutate, în timp ce dezvoltarea fizică înseamnă că un copil câștigă abilități prin a-și putea controla propriul corp. Cum crește un copil depinde de genele și cromozomii pe care le moștenește de la părinții lor. Dezvoltarea fizică depinde în mare măsură de învățarea la care este expus copilul.

De asemenea, trebuie luată în considerare și dezvoltarea cognitivă. Aceasta este cunoscută și sub denumirea de dezvoltare a minții sau a creierului și este utilizată pentru recunoaștere, gândire, înțelegere și cunoaștere. Există, de asemenea, dezvoltarea socială și emoțională, care include dispoziția și atitudinile, încrederea și stima de sine, autocontrolul, grija de sine, formarea relațiilor, conștientizarea sinelui și a celorlalți. Există o dezvoltare morală și spirituală, iar un alt aspect este dezvoltarea limbajului și a comunicării.

 

Iată un exemplu despre modul în care aceste diferite aspecte ale dezvoltării sunt interconectate în mod complex: dezvoltarea limbajului este foarte strâns legată de dezvoltarea cognitivă, așadar o întârziere într-un domeniu, de obicei, afectează învățarea în cealaltă arie. Dezvoltarea limbajului influențează de asemenea învățarea abilităților de comunicare și, prin urmare, a dezvoltării sociale și a altor aspecte.

 

Scopul acestei scurte prezentări este de a evidenția faptul că orice dezvoltare este un proces de învățare care se petrece în creier, iar cum învață oamenii și cum se dezvoltă, reprezintă un proces complex. Pentru a ne ajuta pe noi înșine și pe copiii noștri să se bucure de învățare, trebuie să folosim ambele abordări. Trebuie să ne amintim să analizăm fiecare aspect al dezvoltării unui copil, dar trebuie să-l punem într-un context. Cel mai important lucru de reținut pentru noi, în calitate de părinți, este că procesul este profund influențat de mediul cultural al copilului, de oamenii pe care îi întâlnește și de relațiile pe care le are cu membrii familiei, colegi, profesori.

Do you find this article helpful?

Share and help others improve their learning:

[Sassy_Social_Share]

Congratulations!
Your brain just created new synapses
through the knowledge you aquired

Continue reading to expand your brain:

Lasă un răspuns