Cum învață copilul tău – un scurt tur pentru părinți

Cum învață copilul tău – un scurt tur pentru părinți

Cum învață copilul tău? Ce se întâmplă în creier atunci când copilul încearcă să învețe citind si recitind notițele sau manualul, însă nu reușește să-și amintească informația? Ce se întâmplă când spune că are cu adevărat nevoie să asculte muzică în căști atunci când studiază? Ce părere ai când demonstează că poate lucra mai mult în acest fel?

Părinți din toată lumea se confruntă zilnic cu această dilemă și, pentru mulți, neuroștiința are un răspuns. În general, știința complicată din spatele modului în care oamenii învață nu este o informație necesară pentru părinți sau educatori. Totuși, înțelegerea elementelor de bază ți-ar fi de folos. De ceea am pregătit acest tur scurt pentru tine, despre cum învață copilul tău.

Cum învață copilul din punct de vedere fizic și chimic

Creierul, organul nostru de învățare, lucrează prin legi fizice și chimice. Astfel, învățarea este fizică. Așadar, dacă un copil reușește să învețe ceva, el/ea a produs o schimbare fizică în creierul său. Există o relație naturală între structura creierului și învățare. Dacă privim în profunzime structura creierului pentru a examina materia fizică a creierului în sine, ceea ce vedem este că acest organ este format din celule complexe legate între ele într-o imensă rețea de fibre și ramuri. Aceste celule se numesc neuroni, iar conexiunile dintre ele creează rețele neuronale. În unele moduri, am putea spune că atunci când analizăm imaginile rețelelor neuronale ale unui creier uman, vedem un pic din cunoștințele pe care creierul le-a avut odată în forma sa fizică. Rețelele neuronale sunt cunoștințe, deoarece acestea sunt produse de creier prin formarea și modificarea rețelelor sale neuronale. Orice schimbare a cunoștințelor trebuie să provină dintr-o schimbare în rețelele neuronale ale creierului.

Când creierul unui copil învață pentru prima dată, acesta este ocupat să perceapă lumea din jurul său, iar cortexul senzorial este primul care primește informații. În timpul experienței concrete, informațiile fizice din lume și corp intră în creier prin organele de simț (ochi, urechi, nas, piele, gură, organe interne, articulații și mușchi). Această informație este trimisă în paralel către monitorul emoțional (amigdala cerebrală) și părțile specifice ale creierului pentru fiecare dintre simțuri. Dacă amigdala recunoaște experiența ca fiind periculoasă, va declanșa o acțiune instinctivă a corpului, cum ar fi lupta, fuga sau îngheț. Acesta este un răspuns extrem. În mod normal conținutul emoțional, dar și cel cognitiv, al unei experiențe sunt trimise către creier pentru a fi procesate de cerebel. Aici începe să se formeze sensul cognitiv. Apoi, creierul copilului tău creează idei noi din aceste semnificații (lobul frontal) și îl determină să acționeze asupra acelor idei (cortexul motor). Atunci când acest proces se repetă destul de des prin activități antrenante, informațiile sunt bine stocate și se formează obiceiuri (ganglioni bazali).

De la teorie la practică

Iată un exemplu despre modul în care acest lucru ar putea funcționa la școală sau acasă în varianta homeschooling. Dacă dorești să îți înveți copil despre unghiul drept (90 °), invită-l afară și provoacă-l să deseneze un teren de baschet folosind doar vopsea spray. După ce a terminat, puteți privi câteva imagini cu terenuri de baschet reale, bine create și discutați despre diferențe și cum a decurs întreaga experiență. Apoi îl poți invita să facă cercetări online despre cum se poate desena terenul mai bine și despre ce cunoștințe tehnice și instrumente suplimentare sunt necesare. Ai posibilitatea de a-i sugera resurse și a-i explica unele concepte teoretice, inclusiv unghiul drept, precum și să-i oferi unele instrumente suplimentare, cum ar fi un prelungitor și o bandă de mascare. După ce reveniți în casă sau în clasă, puteți continua conversația extinzând-o la noi situații de viață în care sunt necesare cunoștințe și expertiză similare. Copilul ar putea completa mai multe fișe de lucru legate de o zonă de interes. Nu ar trebui să lucreze pe aceleași fișe de lucru. În schimb, ar putea alege între modă, design interior, peisaj, navigație etc., deoarece toate acestea sunt zone ale vieții care depind de cunoașterea unghiului drept. Pentru a vă asigura că acest lucru este încorporat pe termen lung, ați putea programa mai multe activități similare în aer liber pe parcursul anului pentru un grup de concepte teoretice conexe, însă de data aceasta invită pe copilul să vină pregătit cu cercetarea făcută și instrumente.

Atunci când invităm copiii să învețe în acest mod, îi ajutăm să construiască noi căi neuronale, într-un mod natural, care să fie atât eficient, cât și antrenant.

  • Data viitoare când îți vei ajuta copilul să învețe ceva, gândește-te mai întâi la modul în care îl poți ajuta să înțeleagă aceste concepte importante prin prisma propriei experiențe
  • În al doilea rând, ajută copilul să facă cercetări și conectează-l cu ideile excelente care sunt deja disponibile în lume.
  • În al treilea rând, ajută-l să examineze și să aibă o privire critică prin crearea mai multor activități practice care să îi permită să stăpânească foarte bine subiectul.
  • În sfârșit, încurajează-i creativitatea ducându-l dincolo de conținut, și adaptează-i învățarea la propriile-i experiențe.

Desigur, aceasta este doar o mică parte a modului în care începem să înțelegem cum funcționează creierul și mai ales, cum învață copilul tău. Tehnologia facilitează cercetarea și în fiecare zi descoperim lucruri noi despre creier și despre procesul de învățare. Pentru a te ajuta să începi, am creat trei infografii frumoase pe care le poți descărca gratuit de pe pagina Părinți dacă derulezi în jos la infograficele Cum învață creierul.

Revenind la întrebările cu care am început: Dacă pentru a se pregăti un test, copilul tău trebuie să exerseze reamintirea activă citind notițele, atunci nu trebuie doar să citească materialul. În schimb, trebuie să se testeze activ. Aceasta înseamnă să facă lucruri precum acoperirea notițelor de curs și scrierea, din memorie, a tot ceea ce poate să-și amintească despre subiect. Apoi, poate să le lege ceea ce a scris cu idei cheie din notițele sale și să se concentreze pe ideile care au fost uitate. Poate chiar să le scrie de câteva ori. Apoi, încurajează-ți copilul să facă altceva pentru o perioadă, cum ar fi să ia o pauză și să se testeze mai târziu. În cartea Cum Învață Oamenii, împărtășesc mai multe activități antrenante pe care copiii le pot folosi pentru a se testa. Te invit să descărci un capitol gratuit al cărții pentru a vedea dacă îi este util copilului tău.

În ceea ce privește studiul cu fundal muzical, poți să-i explici copilului tău că, de fapt, când ascultă muzică, o parte din creierul său nu se concentrează asupra a ceea ce studiază. În schimb, se bucură de muzică. Creierul nu funcționează la aceeași capacitate mentală. De aceea, pare că poate studia mai mult în timp ce ascultă muzică. Realitatea este că poate dura mult mai mult să înveți ceva în timp ce asculti muzică. Este o idee mult mai bună de a studia în perioade concentrate, focusându-se pe un singur lucru: învățarea. Apoi, copilul tău poate folosi muzica drept recompensă atunci când își termină studiile.

Ți-a fost de ajutor articolul?

Distribuie-l către prieteni și cunoscuți și ajută-i și pe ei să înțeleagă cum învață creierul unui copil.

Felicitări!
Creierul tău tocmai a creat noi sinapse
prin cunoștințele dobândite

Continuă să citești ca să îți dezvolți creierul:

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns