Cum lucrez de acasă când copilul mă întrerupe continuu? Metoda Pomodoro

Cum lucrez de acasă când copilul mă întrerupe continuu? Metoda Pomodoro

Unul dintre lucrurile cele mai grele ca mamă care lucrează de acasă de 12 ani a fost gestionarea întreruprilor copilului. Astăzi, în timpul pandemiei coronavirusului, majoritatea părinților se confruntă cu acest lucru.

Am o mulțime de mesaje care spun „Copiii mei sunt în permanență pe lângă mine și se plâng: “Mă plictisesc!, Nu e nimic de făcut! sau Hei, mamă, uite ce am făcut!” Și toate acestea în timp ce părinții încearcă să se ocupe de întâlniri de afaceri online, treburi, gătit, știri, conversații telefonice cu cei mai în vârstă din familie, etc.

Unul dintre cele mai simple și eficiente lucruri pe care le-am făcut a fost să aplic Metoda Pomodoro.

Metoda Pomodoro este bine cunoscută în lumea corporativă și în campusuri universitare. A fost creată de un student care încerca să găsească o modalitate mai bună de a studia. El, Francis Cirillo, a decis să folosească un cronometru de bucătărie, care in anii ’80 avea de cele mai multe ori forma unei roșii, să lucreze în segmente scurte, cu pauze scurte și apoi să repete până când simțea ca stăpânește materia. A ales calupul de 25 de minute, cu pauze de cinci minute. După 3-4 Pomodoros (ședințe de 25 de minute), a făcut o pauză mai lungă de 20-30 de minute. A funcționat atât de bine că a scris o carte despre asta. Și peste 2 milioane de oameni au citit-o.

Acum să revenim la copii și situația in care ne aflăm astazi. Când Vlad avea 4 ani primul lucru pe care l-am făcut a fost să îl provoc să picteze, să coloreze, să se joace cu aluat sau plastilină, să joace un joc educativ sau să șteargă praful. Asta până la vârsta de 5 ani inclusiv. Mai târziu, pe la 6-8 ani, îl impulsionam să citească, să picteze, să facă temele, să facă treburile din casă de care era deja în mod constant responsabil, să vadă documentare sau filme artistice. Pe la 9-10 ani era deja foarte implicat în propriile proiecte educaționale de robotică și nu a mai fost necesară metoda.

Al doilea lucru a fost să setez cronometrul și să-i spui că nu poate reveni pentru a împărtăși cu entuziasm rezultatele sau pentru a se plânge până nu se oprește cronometrul.

În al treilea rând, aceeași regulă se aplica pentru mine, așa că amândoi aveam un semn pe ușă cu „Nu deranjați” și am fost de acord să ne întâlnim la ora convenită sau în cazuri excepționale, când unul dintre noi era în pericol. Nu închide ușa dacă simți că așa este mai sigur pentru tine și copilul tău și pune semnul „Nu deranjați” lângă ușă.

Sunt atât de multe lucruri care îmi plac la metoda Pomodoro, dar cel mai mult îmi place modul în care folosește neuroștiința pentru a antrena literalmente creierul să ramână concentrat.

Vei aduce starea de pace și sănătate mentală în casă și familie prin implementarea acestei metode în aproape toate rutinele zilnice. Copiii pot învăța cum să-și gestioneze liniștiți joaca sau odihna sau învățarea, mai ales dacă pot vedea cronometrul. Funcționează ca prin magie! Îi ajută să se concentreze pe ceea ce au de făcut în timp ce timpul trece. Rareori se întorc la părinți pentru că având cronometrul, îi determină să se concentreze în loc să se plângă mereu în acel bloc de 15 minute (pentru 4-5 ani) sau 25 de minute (pentru 5-10 ani).

Cel mai bun lucru în utilizarea metodei Pomodoro la copii este cât de tangibil este pentru ei. Copiii mici tind să se gândească la lumea lor în moduri concrete. Ei pot vedea cronometrul și știu că, la un moment dat, în viitorul foarte apropiat, vor fi îndeplinit sarcina. Copiii au nevoie de o lumină la capătul tunelului pentru a-și menține voința trează. Ei dezvoltă gândirea abstractă abia pe la vârsta de 9-10 ani. Așadar dacă începi să folosești Pomodoro acum, metoda va rezona rapid și o vei putea folosi pentru tot felul de lucruri mulți ani inainte.

Încearc-o și spune-ne apoi cum a funcționat pentru tine.

Do you find this article helpful?

Share and help others improve their learning:

[Sassy_Social_Share]

Congratulations!
Your brain just created new synapses
through the knowledge you aquired

Continue reading to expand your brain:

Lasă un răspuns