Educație, școală, învățare – ce este fiecare și de ce contează?

Educație, școală, învățare – ce este fiecare și de ce contează?

Am auzit aceste cuvinte de nenumărate ori: „Nu am lăsat niciodată școala să intervină în educația mea.”

Nu sunt sigură cine le-a spus inițial, dar când vorbim despre învățare cu părinți, acest citat este foarte des menționat și poate porni o conversație puternică.

În urmă cu un deceniu, când mi-am început călătoria ca părinte, întrebările care mă preocupau erau: „Ce este învățarea? Pentru ce este educația?” și, în continuarea acestor întrebări, „Pentru ce sunt școlile?”. Datorită muncii pe care o făceam la acea vreme, a fost foarte ușor să descopăr răspunsul la prima întrebare. Învățarea este procesul dobândirii de noi cunoștințe și abilități. Oamenii sunt construiți pentru a învăța, depinde de fiecare dintre noi să maximizăm acest potențial. După cum ar spune prof. James Zull, este „arta schimbării creierului” 
Prin urmare,educația înseamnă programe structurate concepute pentru învățare. Mulți dintre educatorii pe care îi întâlnesc vorbesc despre educație formală și informală. Ei spun că educația formală este ceea ce copiii și tinerii trebuie să știe, să înțeleagă și să poată face, ceva ce nu ar învăța dacă ar fi lăsați să facă tot ce vor. În schimb, educația informală este un termen general utilizat pentru a descrie tipul de învățare care poate avea loc în afara unui curriculum structurat. Ambele sunt definiții foarte utile, dar rețineți că atunci când vine vorba de a învăța lucruri noi creierul uman nu face astfel de distincții. Pentru creierul uman, există un singur fel de învățare: învățarea naturală.

Această perspectivă duce inevitabil la întrebarea: „Ce sunt școlile atunci?”. Mulți vor spune că școlile sunt sisteme convenționale pentru copii și adolescenți, unde are loc educația formală. Dacă aceasta este definiția universală, atunci în a-l crește pe fiul meu, nu am lăsat niciodată ca școala să intervină în educația sa. Pentru noi, școala, este orice comunitate de oameni care se reunesc pentru a învăța unii cu alții. Este oriunde studenții se pot reuni cu experți și pot învăța unii de la alții fie prin tehnologie, fie printr-un facilitator de învățare. Este un loc unde învață despre ei înșiși și despre cum învață alți oameni. Un loc în care testează și experimentează în siguranță pentru a vedea cum conceptele teoretice fac parte din viața noastră de zi cu zi. Ar putea fi o școală acasă, o școală online sau chiar o școală organizată prin intermediul rețelelor de socializare.

Revenind la DE CE contează, permite-mi să îți împărtășesc ceea ce am ajuns să constat prin munca mea cu educatorii și părinții: școala ideală este cea în care nu există prag sau unde pragul dintre clasă și viața în sine este estompat. Este locul în care sistemul de învățământ încurajează învățarea să se întâmple oricând și oriunde.

Tu ce părere ai?

La ce fel de educație visezi pentru copilul tău?

Do you find this article helpful?

Share and help others improve their learning:

[Sassy_Social_Share]

Congratulations!
Your brain just created new synapses
through the knowledge you aquired

Continue reading to expand your brain:

Lasă un răspuns