Harta Empatiei pentru copii și cum poate fi folosită de părinți și profesori

Harta Empatiei pentru copii și cum poate fi folosită de părinți și profesori

Faptul că citești acest articol înseamnă că te numeri printre cei 10% dintre părinții și educatorii care își doresc să asculte, să privească, să înțeleagă și să interpreteze nevoile copiilor la un alt nivel. Dacă vei încerca instrumentul, Harta Empatiei te va ajuta să faci chiar asta. Unul dintre modurile prin care putem începe să înțelegem cum se simt copiii noștri este prin observarea și ascultarea activă și deliberată.

Creată de către Dave Gray, co-fondator al XPlane, harta empatiei oferă echipelor de afaceri posibilitatea de a privi lucrurile din perspectiva potențialilor clienți. Instrumentul are o serie de întrebări pentru a identifica gândurile, sentimentele, motivațiile, dorințele și nevoile grupului țintă. Astfel cei care îl folosesc se concentrează pe nevoile grupului țintă în locul propriilor nevoi și percepții. Un manager de echipă ar putea folosi harta pentru a evalua reacția echipei sale la un nou mod de lucru.

Dacă înțelegerea clienților noștri este atât de importantă pentru dezvoltarea afacerilor noastre, de ce nu ne acordăm mai mult timp pentru a aplica același exercițiu și pentru copiii noștri din clasă sau acasă?

Dacă ești educator, în timp ce te plimbi în sala de clasă, fii atent(ă) la aspectele de care le pasă copiilor.
Dacă ești părinte, ia-ți o zi sau două în weekend să faci la fel. Doar să observi ceea ce fac copiii tăi și să notezi.

Descarcă gratuit Harta empatiei pentru copii completând câmpurile de mai jos și printeaz-o. Adaugă notițe direct pe ea sau pe note adezive (ex. Post-Its) separate și adaugă-le mai apoi pe hartă. La finalul articolul am exemplificat cum îi poți învăța și pe copii să folosească instrumentul.

Harta Empatiei

Ce auzi că spun copiii tăi despre ei înșiși? Dar despre alții? Despre viață în general?
Care sunt unele lucruri pe care observi că le fac? Fii atent(ă) la ceea ce spun, limbajul non-verbal, postura lor, modul în care răspund mediului și oamenilor din el.
Ce crezi că simt, pe baza a ceea ce i-ai auzit spunând și făcând?
La ce crezi că se gândesc, pe baza a ceea ce i-ai auzit spunând și făcând?

O modalitate de a te gândi mai profund despre viața copiilor tăi, este să acorzi o atenție deosebită obiceiurilor și păstrării lor. Știi cum arată o zi obișnuită pentru copiii tăi atunci când nu ești cu ei? (Dacă ești educator – ceea ce fac acasă. Dacă ești părinte – ceea ce fac când sunt la școală).

Care este primul lucru pe care îl fac când se trezesc dimineața?
Care este ultimul lucru pe care îl fac înainte să se culce noaptea?
Care este cea mai aglomerată parte a zilei lor? Unde sunt punctele maxime și care sunt cele minime?

Când ai terminat cu observarea și ascultarea, invită și copiii la o conversație pentru a afla și mai multe. În clasă, acest exercițiu ar putea deveni un interviu de tip talk show. Ai putea pretinde că ești gazda, iar copiii invitații speciali. Și iată câteva întrebări de reflecție pentru tine după ce completezi Harta Empatiei pentru copii.

Care este un posibil factor de stres de-a lungul zilei pentru copiii tăi?
Ce ai putea face pentru a ușura această problemă pentru ei?
Ce ai aflat despre copiii tăi și nu știai până acum?
Ce altceva este important să știi despre viața lor de zi cu zi în raport cu stilul parental?
Cum poți folosi ceea ce știi acum pentru a-ți îmbunătăți stilul sau tehnicile parentale?
Cum poți folosi ceea ce știi acum pentru a-ți îmbunătăți comunicarea?

Cum poți folosi harta empatiei pentru copii

Empatia este o abilitate critică pentru copii pentru a se dezvolta și unul dintre reperele pentru vindecarea emoțională. Harta empatiei este o modalitate excelentă de a-i ajuta pe copii să înțeleagă empatia. Este adaptată dintr-un cadru de afaceri unde este folosită de echipele de marketing pentru a înțelege clienții, dar funcționează excelent cu copiii între 7 si 14 ani.

Aveți nevoie de:
O foaie mare de hârtie sau o tablă de scris
Markere
Post-its
Pix / Creion

Iată cum pregătim harta empatiei pentru copii

Pașii de următori pot fi pregătiți de tine sau chiar de către copii. Începeți prin a determina situația sau problema. Scrieți-o pe un post-it și lipiți-o lângă cuvântul “Problemă” sau “Situație”. Problema poate fi cea prin care trece copilul în prezent sau o situație ipotetică. În exemplul nostru, problema a fost „Cel mai bun prieten al meu a strigat la mine și m-a facut prost!”

Începând din interiorul cercului, folosiți post-it-uri pentru a identifica ceea ce am putea auzi, gândi, vedea, spune și face atunci când ne confruntăm cu o astfel de situație/problemă. În acest exemplu, am auzit „Cuvinte urâte” și un “Ton aspru”. Am simțit „mânie”, „resentiment” și „gelozie”. Am putea reacționa spunând lucruri precum „Să nu te mai văd!” sau un „Te urăsc”. În această parte a exercițiului, discută cu copilul pentru a identifica gânduri, acțiuni și sentimente reale (exprimate sau neexprimate). Nu există răspunsuri corecte și nu căutăm modul în care ar trebui să răspundem.

Odată ce interiorul cercului este terminat, lucrați la exterior trecând din nou prin fiecare din cele șase secțiuni și concentrându-vă pe ceea ce persoana aflată în mijlocul problemei ar putea auzi, gândi, vedea, spune, face și simți. În acest exemplu, ne-am întrebat dacă nu cumva ceea ce încearcă prietenul nostru să spună este „Poate cineva să mă asculte”, „Vă rog să vorbiți cu mine” sau „Te rog să mă iubești”.

Pe măsură ce discutați si treceți prin elementele din exteriorul cercului, întreabă copiii ce gândesc despre ceea ce simte persoana respectivă, cum își schimbă perspectiva asupra situației și cum ar putea schimba modul în care reacționează.

Te invit să citești și articolul “Neuronii oglindă: Tu ce fel de model ești pentru copiii tăi?” și să descarci instrumentul gratuit. Dacă ești educator, te va ajuta să înțelegi cum te văd copii pe tine, dar și cum își percept părinții. Dacă ești părinte, te va ajuta să înțelegi cum te percepe copilul tău, și poți afla de asemenea și cum își vede profesorii.

Ti-a fost de ajutor articolul?

Dacă articolul și instrumentul îți sunt utile, trimite acest articol și colegilor, prietenilor tăi ca să-i ajuți și pe copiii lor.

Felicitari!
Tocmai ai creat noi sinapse
prin cunoștințele accumulate

Continuă să citești ca să îți dezvolți creierul

This Post Has 3 Comments

Lasă un răspuns