Învață copilul virtutea cea mai puțin promovată în filme: cumpătarea

Învață copilul virtutea cea mai puțin promovată în filme: cumpătarea

De la supereroi la aventuri animate și povești adevărate despre depășirea obstacolelor, majoritatea filmelor bune pentru copii portretizează eroi curajoși care se luptă pentru lucrurile în care cred, însă prea puține se referă la cumpătare sau cum o mai numim noi, chibzuință.

Dacă te-aș ruga pe tine ori pe copii tăi să îmi dați câteva example despre eroi curajoși sunt sigură că v-ar fi foarte ușor. CIne nu se gândește imediat la Omul paianjăn, Neînfricata sau În căutarea lui Nemo? Multe dintre filmele excepționale pentru copii pun accent pe curaj. Iar acesta este un lucru bun! Este important pentru copii să învețe importanța asumării unor provocări, în ciuda riscurilor, să vorbească despre ce este corect și ce nu și să se comporte fidel credințelor și valorilor lor.

Totuși, există o virtute despre care am fost des întrebată în turul de promovare al cărții Cum învață oamenii. Aceasta este una dintre cel mai puțin portretizate în cinema. De fapt, est virtutea cel mai greu de identificat. Oamenii de știință o numesc cumpătare. Este totodată și cea mai puțin fascinantă virtute deoarece se află la polul opus al culturii noastre rapide, orientate spre consum care promovează și se dezvoltă pe baza dorințelor, vitezei și distracției.

Unele dintre cel mai des întâlnite întrebări primite de la părinți sunt legate de cum își pot învăța copilul autocontrol și capacitatea de auto-reglare, ambele fiind stâlpii pe care se sprijină cumpătarea. Iată câteva exemple:

Va învăța fiul meu să își regleze reacțiile față de emoții precum frustrare sau entuziasm? Deja are 8 ani.
Cum îmi pot ajuta fata să se liniștească după o supărare mare sau un entuziasm debordant?
Când vor învăța copii mei să se concentreze asupra unui lucru? Au deja 6 și 8 ani.
De ce este un mare efort pentru fiul meu să își mute atenția asupra unei noi sarcini?
De ce este atât de dificil pentru copilul meu să își controleze impulsurile?
Când va învăța fiul meu comportamentele care îl vor ajuta să se înțeleagă cu ceilalți copii?
Cum îmi pot învăța copilul să fie cumpătat?

După cum probabil știi deja, copiii repetă ceea ce aud și imită ceea ce văd. De aceea noi, ca părinți, trebuie să avem grijă ce anume îi învățăm pe copiii noștri. Mai mult, aceeași atenție trebuie să o folosim și când vine vorba despre ceea ce ei învață de la medium înconjurător. Astfel, dacă ne gândim puțin la filmele animate la care ei se uită cu plăcere, ne dăm seama că într-adevăr cumpătarea este o virtute rareori încurajată în dezvoltarea micuților din toată lumea. În plus, cumpătarea este o virtute rareori încurajată și în adulții.

Încearcă acest scurt experiment: Ia-ți 2 minute și scrie o list cu cel puțin 5 filme care încurajează cumpătarea. Singurele două filme la care am putut să mă gândesc în cele două minute au fost Regatul de Gheață și Kung Fu Panda. Indiferent câte ai descoperit tu, fii recunoscătoare/recunoscător pentru ele și bucură-te de acstea împreună cu cei mici dacă sunt potrivite pentru vârsta lor. De asemenea, le poți împărtăși cu noi și pe Facebook, LinkedIn, sau Instagram .

A fi atenți la poveștile pe care copiii noștri le asimileaza este doar una dintre căile prin care putem conștientiza mediul la care sunt expuși, dar există numeroase alte metode. Toate aceste povești sau învățături sunt importante deoarece prin experiențele, obiceiurile și rutinele pe care le oferim copiilor noștri se cimentează conexiunile sinaptice și create și remodelate circuitele neuronale.

Dacă filmele nu îți ajută copiii să învețe autocontrolul și auto-reglarea, îți propun alte strategii pe care le poți încerca. Cele mai eficiente sunt:

  1. o rutină zilnică,
  2. mindfulness,
  3. reevaluare
  4. distracție și
  5. autosupravegherea.

Mulți părinți și îngrijitori își dau ochii peste cap când aud așa ceva. Asta deoarece creierul uman preferă o rezolvare rapidă a umei probleme în locul unei prevenții atente. Ne-a luat zeci de ani să ne dăm seama cum să ajutăm copiii să își construiască obiceiul de a-și spăla zilnic dinții. Probabil ne va lua la fel de mult timp să învățăm strategiile pe termen lung care ajută copiii să învețe ce este și să asimileze cumpătarea. Totuși, dacă acordăm constant atenție acelor capacități în fiecare zi, așa cum acordăm atenției igienei lor dentare, în 2 ani de acum copiilor noștri. În 10 ani de acum tipurile de filme pe care le vedem vor fi foarte diferite.

Do you find this article helpful?

Share and help others improve their learning:

[Sassy_Social_Share]

Congratulations!
Your brain just created new synapses
through the knowledge you aquired

Continue reading to expand your brain:

Lasă un răspuns