Joaca cu păpuși crește empatia și sociabilitatea copiilor

Joaca cu păpuși crește empatia și sociabilitatea copiilor

Cu toții ne aducem aminte de copilărie și de momentele în care ne jucam cu păpuși. Mai întâi au fost cele din pânză și mătase de porumb, apoi cele de tip bebeluși, iar mai apoi au apărut păpușile de tip Barbie. Poate ai bănuit că joaca cu păpuși ajută copii, dar acum avem confirmarea: empatie, abilități sociale, imaginație.

Ca să înțelegem mai bine importanța acestei descoperiri, un sondaj a arătat că 46% dintre cei 15.000 de părinți chestionați au spus că ar fi mult mai inclinați să își încurajeze copiii să se joace cu o jucărie dacă ar avea o certitudine științifică că acest tip de joc lîi ajută pe cei mici să își dezvolte abilitățile emoționale și de relaționare.

Empatia la copii și abilitățile sociale

Timp de 18 luni cercetătorii de la Universitatea Cardiff au monitorizat activitatea cerebrală a 42 de copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 8 ani în timp ce se jucau cu păpuși singuri sau în pereche, dar și când se jucau pe tabletă singuri sau cu în pereche. Astfel, au descoperit că joaca cu păpuși activează acele regiuni ale creierului care ajută copii să empatizeze și să dezvolte abilități sociale. Mai mult, ei au descoperit că șanțul temporal superior, adică regiunea asociată cu procesarea informațiilor sociale precum empatia la copii, se activează chiar și atunci când aceștia se joacă de unii singuri. Iar acest lucru este valabil atât pentru băieți cât și pentru fete.

Folosim această zonă a creierului atunci când ne gândim la alte persoane, mai ales când ne gândim la gândurile sau sentimentele altei persoane ”, a spus dr. Gerson.

În condițiile actualei pandemii, aceste descoperiri sunt cu atât mai important de știut pentru părinții și educatorii preocupați de activitatea socială a copiilor. Mai ales întrucât probabil și copiilor le lipsește nivelul și tipul de interacțiuni sociale cu care erau obișnuiți înainte de această situație.

Joaca cu păpuși dezvoltă imaginația

Spre deosebire de jocurile care încurajează rezolvarea problemelor sau diverse jocuri de construcție, joaca cu păpuși permite copiilor să își creeze propriile lumi imaginare. Ei își pot adapta scenariile în funcție de imaginația lor, dar și ce ceea ce văd în jurul lor. Astfel prin joaca cu păpuși copii se gândesc la alte persoane și la felul în care acestea ar interacționa cu alți oameni.

Dar ce se întâmplă când copiii se joacă singuri pe tabletă?

Am pomenit mai sus că în același studiu, cercetătorii au observat activitatea cerebrală a copiilor și în timp ce se jucau pe tabletă. Astfel, au descoperit că atunci când copiii se joacă singuri pe tabletă, deși jocurile implică multă creativitate, acea regiune responsabilă de dezvoltarea abilităților sociale este mai puțin activă. Așadar, joaca cu păpuși, în pereche sau de unii singuri îi ajută mult mai mult pe copii să își dezvolte abilitățile sociale, fie că sunt fete sau băieți.

Cum ajută empatia pe termen lung

Prof. Maria Rita Parsi psiholog și psihoterapeut, actual membru al Observatorului Național pentru Copii și Adolescență din Italia a afirmat următoarele despre acest studiu “Într-o societate din ce în ce mai dedicată lumii virtuale există un deficit de empatie care este prima zestre pe care copiii ar trebui să o dezvolte. Copiii care dezvoltă empatia au o gamă mai mare de opțiuni din punct de vedere profesional”. În plus, “copiii mai empatici pot contracara mai bine fenomene precum agresiunea (bullying) și pot deveni promotori pentru soluționarea unor posibile conflicte cu ceilalți sau a unor conflicte interioare. Prin urmare, jocul ajută la dezvoltare, creșterea cunoștințlor și la socializare.”

Ti-a fost de ajutor articolul?

Dacă articolul și instrumentul îți sunt utile, trimite acest articol și colegilor, prietenilor tăi ca să-i ajuți și pe copiii lor.

Felicitari!
Tocmai ai creat noi sinapse
prin cunoștințele acumulate

Continuă să citești ca să îți dezvolți creierul

Lasă un răspuns