Neuronii oglindă: Tu ce fel de exemplu ești pentru copiii tăi?

Neuronii oglindă: Tu ce fel de exemplu ești pentru copiii tăi?

Te-ai întrebat vreodată de ce simți nevoia de a căsca când vezi pe altcineva căscând? Sau de ce bebelușii imită mișcările gurii și expresiile faciale ale celor ce-i îngrijesc? Sau de ce îți poți scărpina bărbia în același timp în care cel cu care vorbești își scarpină bărbia?

De cele mai multe, ori creierele copiilor noștri învață mai mult din ce observă inconștient.

Poate părea o simplă reacție inconștientă la prima vedere, dar în creierul nostru se întâmplă ceva mult mai complex. Creierul este format din mai mulți neuroni și celule, dar este un grup special de celule numite neuronii oglindă. Ei ne permit să învățăm prin imitație. Astfel, răspundem nu doar la propriile noastre stări interne sau la stimuli din mediu, ci la acțiuni, mișcări și stări emoționale ale altor oameni. Dacă te gândești că ei ne ajută să empatizăm cu ceilalți (adică să observăm ce simte altcineva și apoi să ne conectăm cu acea emoție din noi înșine), atunci ai dreptate. Săptămâna trecută am vorbit despre empatizarea cu copiii și am învățat să folosim harta empatiei pentru copii. Un instrument foarte util, creat inițial pentru marketing și vânzări. În acest articol îți voi povesti despre rolul neuronilor oglindă în învățarea prin imitație. De ce? Pentru că, de cele mai multe, ori creierele copiilor noștri învață mai mult din ce observă inconștient.

Neuronii oglindă și ce învață copiii

Neuronii oglindă sunt o descoperire relativ recentă, mai precis, din 1996, când oamenii de știință italieni Giacomo Rizzolatti și Vittorio Gallese și echipa lor au observat creierele maimuțelor. Ei au observat că anumite celule din creierul maimuței se activau atunci când o maimuță realiza o acțiune. Aceleași celule se activau și când maimuța urmărea o altă maimuță făcând aceeași acțiune. Și astfel, termenul „neuron oglindă” a fost creat.

De atunci, conceptul a fost studiat puternic la copiii mici pentru a înțelege cum funcționează neuronii oglindă în dezvoltarea timpurie. Din ceea ce știm, interacțiunile părinte-copil influențează puternic dezvoltarea. În primii ani de viață, comunicarea mamă-copil și dezvoltarea abilităților sociale ale copilului sunt în mare parte influențate de acești neuroni.

Neuronii ne permit să reacționăm la mediul nostru. De exemplu, dacă copilul tău pune mâna pe o tigaie fierbinte, senzația din mâna sa trimite un semnal către creier: căldură excesivă și durere. Imediat creierul stimulează mușchii din braț ssă ia mâna de pe tigaia fierbinte. Neuronii oglindă sunt localizați în întregul creier, inclusiv în cortexul motor. Acesta se activează ca răspuns la comenzile de mișcare, de exemplu, atunci când ridicați o jucărie de pe podea. Neuronii oglindă sunt un subset al neuronilor din creierul motor si sunt activi când observăm pe altcineva care face aceeași acțiune. Așa se face că adulții devin modele de comportament pentru copiii lor, fără să știe. Prin urmare, este posibil să nu îți amintești când și cum a învățat copilul tău că tigaia este fierbinte sau cum sunt ridicate jucăriile. Neuronii oglindă permit creierului lor să învețe imitându-te pe tine.

“Neuronii oglindă ne permit să înțelegem mintea celorlalți, nu numai prin raționament conceptual, ci și prin imitație. Simte, nu gândi.” dr. Rizzolattis

Ne putem propune să îi învățăm pe copii prin cuvinte. Realitatea este, că de multe ori, ei învață mai mult prin ceea ce văd și din faptele tale. Asta deoarece puterea creierului lor de a învăța inconștient de la oamenii din jur este grandioasă.

Descoperă ce fel de model ești pentru copiii tăi

Profesorii și părinții încearcă să inspire copiii în toate aspectele vieții lor, iar pentru mulți, cel mai mare obiectiv este să fie un model. Poate dorești să-i înveți pe copii să se străduiască, să devină cea mai buna varianta a lor. Poate vrei să învețe cu seriozitate, să participe și să se concentreze și chiar să fie mai deschiși în exprimarea sentimentelor și emoțiilor. Marea întrebare este însă: cât de des și cât de bine modelezi chiar tu aceste comportamente?

Primul pas pentru a descoperi și a conștientiza acest lucru este să afli cum te percep copiii pe tine și pe oamenii în viața lor. Când au 3-7 ani, acest lucru poate fi făcut prin activități artistice, cum ar fi desenul. Invită copiii să-și deseneze educatorul sau părinții, îngrijitorii și alte persoane cu care petrec timp și să începi conversații despre arta lor. Când copiii pot scrie, activitatea poate evolua la desen plus scriere.

Pentru copiii între 8 și 12 ani am creat instrumentul gratuit “Ce fel de model esti pentru copii”. Te invit să îl descarci completând formularulde mai jos. Conține mai multe diagrame pe care le poți printa și folosi imediat cu copiii tăi. Invită pur și simplu copiii să observe pe cineva timp de o zi și să ia notițe. Activitatea te va ajuta să te vezi prin ochii copilului. Am creat diagrame separate (profesor, tată, mamă), astfel încât să le alegi pe cele care ți se potrivesc cel mai bine.

Te încurajez să pui în aplicare activitatea:

Dacă ești părinte și ești interesat să afli cum te percepe copilul pe tine sau pe ceilalți membri ai familiei.
Dacă ești părinte și ești interesat să afli felul în care copilul își percepe profesorul.
Dacă ești profesor și ești interesat să afli cum te percep copiii.
Dacă ești profesor și ești interesat să afli felul în care copiii își percep părinții. În plus, poți împărtăși rezultatele acestui exercițiu cu părinții.
Dacă dorești să ajuți copiii să fie atenți la mediul lor și oamenii cu care interacționează.

Cum apari în ochii copiilor este o alegere pe care o faci în fiecare zi și în fiecare minut. Atunci când alegi să trăiești sănătos și activ, să faci exerciții fizice în fiecare zi, sa mănânci zilnic alimente sănătoase, să înveți continuu lucruri noi, alegi asta și pentru copiii din viața ta. Pe măsură ce te dezvolți ca părinte sau educator, o parte din această alegere este realizarea faptului că acțiunile tale pot afecta copiii în diverse moduri. Conștientizarea modului în care suntem exemple pentru copii, poate avea un impact semnificativ asupra succesului nostru parental și educațional.

Ti-a fost de ajutor articolul?

Dacă articolul și instrumentul îți sunt utile, trimite acest articol și colegilor, prietenilor tăi ca să-i ajuți și pe copiii lor.

Felicitari!
Tocmai ai creat noi sinapse
prin cunoștințele accumulate

Continuă să citești ca să îți dezvolți creierul

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns