Dacă nu ar exista școli ci doar învățare, ce ar studia copilul tău acum?

Dacă nu ar exista școli ci doar învățare, ce ar studia copilul tău acum?

Copilul tău a rupt sau spart vreodată ceva pentru că era foarte curios? A încercat să demonteze un ceas vechi, radio, laptop sau tabletă pentru a vedea cum arată în interior?

Îmi amintesc când aveam cinci ani, am taiat o pernă pentru a vedea ce se află înăuntru. Îți poți imagina cum arăta camera mea acoperită de pene? Din fericire, părinții mei nu s-au supărat. De la vârsta de patru ani, fiul meu a început să strângă micile aparate de uz casnic pentru a le putea distruge carcasa și a explora cum anume funcționează în interior.

Oamenii de știință spun că acesta este un comportament normal deoarece oamenii sunt exploratori naturali.  Există multe motive pentru care explorăm. Încă de la naștere, aflăm despre viață și cum funcționează prin explorare. Niciun creier nu poate fi mulțumit foarte mult timp fără a explora. Fie că cei mici vorbesc cu cineva ori observă ori strică și sparge lucruri pentru a vedea ce se află în interior, ei explorează și învață.

Creierul nostru este construit pentru a fi curios in legatura tot ce ne înconjoară. Învățăm ceva nou în fiecare zi. Așa suntem noi. Ne place să înțelegem lucrurile și cum funcționează. Curiozitatea ne face exploratori. Acesta este un lucru minunat pentru că explorarea privește înainte, nu înapoi. Nu vrem să rămânem blocați în trecut; vrem să mergem mai departe. Explorarea ne face să credem că orice este posibil. Conduce la cunoaștere și înțelegere. Asta înseamnă că învățăm constant și transformăm lumea într-un loc mai bun.

În Povestea Științifică 6 din cartea Cum Învață Oamenii, vorbim despre acest lucru cu micii cititori, iar în secțiunea “Încearcă” a acestui capitol, întreb copiii:

Dacă nu ar exista școli ci doar învățare de sine statatoare, ce ai studia acum?

Nu mă înțelege greșit. Susțin și ajut multe școli. Cu toate acestea, este esențial ca părinții să-și amintească că cea mai mare parte a învățării care are loc înainte, în timpul și după școală este asimilată fără predare explicită la școală. Un copil învață multe lucruri fundamentale, cum ar fi cum să relaționeze cu ceilalți, cum să fie empatic, când să vorbească și când să asculte, cum să gătească și să se descurce cu îndatoririle gospodărești, maniere, bunătate, respect și așa mai departe, fără ca acestea să îi fie predate la școală.

Școlile sunt importante. Dar este mult mai important ca fiul sau fiica ta să iubească să învețe. Cât de bine înțelege că învățarea nu depinde de a fi în școală? Cu întrebarea aceasta poți porni o conversație importantă legată de motivul pentru care școlile sunt importante, de ce învățarea este importantă și diferența dintre ele. Ce îi menține vie curiozitatea față de cele înconjurătoare? De ce îi place să exploreze? Cum poate contribui în cadrul lumii din jurul său prin calitățile sau abilitățile sale?

Am scris acest capitol al cărții în martie 2018, dar pare mai de actualitate zilele acestea. Mulți părinți și profesori s-au alăturat acestei activități au primit răspnsuri foarte interesante. Mai departe putem dezvolta talentul și interesul copilului spre zona respectivă și astfel să îl ajutăm să învețe în afara sălii de clasă. Iată mai jos câteva dintre numeroasele mesaje primite de la copiii din întreaga lume. Alăturați-vă conversației noastre. Există, de asemenea, un video-tutorial disponibil pentru acest lucru pe pagina noastră de tutoriale Cum Învață Oamenii.

Trimite-ne răspunsurile în grupul de Facebook, pe pagina de Facebook sau Instagram.

Dacă nu ar exista școli și doar învățare de sine statatoare, ce ai studia acum?

Răspunsurile copiilor:

Să am grijă de animale, adică să le înțeleg: ce preferă să mănânce, ce le place, ce nu le place. – Ștefania, 6 ani
Aș socoti singur și aș desena avioane. – Edi, 6 ani
Despre Triunghiul Bermudelor – Mayra, 9 ani
Aș încerca să iau amprentele bunicii fără să mă observe și aș construi din lego un tanc pe baterii – 9 ani
Aș învăța să tricotez, să fac desertur, să ajut câini și să îi salvez – 9 ani
Aș vrea să fiu antreprenor în domeniul navelor spațiale și să îmbunătățesc ceste nave spațiale să tragă cu lasere – 9 ani
Aș dori să fiu fotbalist recunoscut. Aș vrea să îmi încep cariera la FCSB apoi să mă transfer la CFR Cluj, apoi la Inter Milan apoi la Real Madrid, FC Barcelona și să mă reîntorc la fotbalul românesc mai precis la FC Viitorul unde să-mi închei cariera. După ce îmi închei cariera aș dori să devin manager la FCSB și apoi la Liverpool. – 9 ani
Aș învăța management. Aș vrea să fiu directorul Lambourghini în toată lumea. – 9 ani
Aș face probleme la matematică cu cerințe despre fotbal – 9 ani
Aș ajuta câini de pe stradă – 9 ani
Matematica și științe ale naturii, apoi sa gătesc, că îmi este foame, – Darius, 9 ani
Sport si sa pictez. – Mara, 6 ani
Aș învăța despre chirii. – 9 ani
Vreau să învăț să deseneze un topogan. – Georgiana, 6 ani
Vreau să învăț să scriu “Mama te iubesc” – Livia, 6 ani
Vreau să învăț să termin un puzzle cu Pepa, mare cât casa – Dragoș, 6 ani
Despre filme și engleză – Sașa, 14 ani
Aș desena mașini. – Andi.
Aș vrea să învăț să fac multe experimente. – Anisia
Aș vrea să aflu mai multe despre animalele care au disparut și să fac matematică distractivă, prin joc. – Șerban, 5 ani.
As vrea să învăț cum se fac case de-adevaratelea și să conduc o macara și să lucrez într-o vulcanizare. – Alex, 9 ani.
Mate – Yves Ștefan, 7 ani
Din toate, teorie muzicala da, instrument da, dar nu voce – Eva Francesca, 12 ani:
Nimic – Maria, 15 ani:
Refuz să răspund la aceasta întrebare. – Anastasia, 16 ani
Arhitectura, as vrea să învăț să fac case și să le decorez – Theodora, 12 ani
Aș învăța despre natură, despre mediul înconjurător, despre animale – Rebeca, 11 ani
Matematică și istorie – Raisa, 10 ani
Mate, despre Romania, istorie – Bianca, 9 ani
Mate și gimnastica – Iarina, 9 ani
Cum să pictez – Ana Sophia, 12 ani:
Cum să mă joc. Cum să zbor – Teodora, 11 ani
Aș merge in comunități de învățare unde adulții doar facilitează, as învăța online, aș învăța despre siguranță în lume și online și prim ajutor, aș ajuta alți copii mai mici să învețe in cadrul comunităților, aș învăța despre oameni de stiință, aș face design de produse reale. – Vlad, 12 ani
Coafură și machiaj. – Nicole, 8 ani.
Informatică și programare. – Robert, 12 ani.
Despre cum e facut universul. – Vlad, 10 ani.
Despre aplicații care ne fac viata mai ușoară. – Denis, 9 ani
Dacă nu ar exista şcoli aş învăța să pictez, asta îmi place cel mai mult!❤ Patricia, 10 ani.

Do you find this article helpful?

Share and help others improve their learning:

[Sassy_Social_Share]

Felicitari!
Tocmai ai creat noi sinapse
prin cunoștințele accumulate

Continuă să citești ca să îți dezvolți creierul

Lasă un răspuns