Cum organizăm eficient învățarea de acasă?

Cum organizăm eficient învățarea de acasă?

“Cum organizăm eficient învățarea de acasă, dar și munca noastră în același timp?”, este întrebarea pe care o aud cel mai des zilele acestea și pe bună dreptate. Acum 12 ani când am început să lucrez de casă și eu am trecut prin asta de aceea îți voi arăta mai jos procesul care a funcționat pentru mine.

Creierul uman are o mare capacitate de învățare, însă este predispus să reziste schimbărilor. Lucru valabil pentru adulți și copii. În general, avem nevoie de rutină pentru a ne simți în siguranță. În același timp, e necesar să ieșim din zona de confort pentru a învăța. Problemele apar atunci când circumstanțele din jurul nostru ne scot din zona de confort prea rapid și mult decât poate gestiona creierul nostru. Privește imaginea de mai jos. Cercul interior reprezintă zona de confort a creierului nostru. Următorul cerc reprezintă zona de învățare, iar cercul din exterior este zona de panică. Când ieșim din zona noastră de confort ne simțim entuziasmați, însă când devine prea mult intervine panica, anxietatea.

A ne trezi dintr-o dată izolați acasă, lucrând, făcând lecții cu copilul, gătind, făcând curățenie, etc., fără să fi avut o astfel de experineță înainte, ne poate face să ne simțim vulnerabili, nesiguri, temători și poate fi prea mult pentru creierul nostru.

În astfel de circumstanțe și având în vedere izolarea impusă din pricina coronavirusului, mulți părinți se întreabă cum pot organiza eficient învățarea de acasă și, în același timp, și munca lor. Nu există o singură variantă de a te organiza, dar îți voi spune ce a funcționat pentru mine, iar apoi tu poți adapta cele de mai jos în funcție de ce se potrivește cazului tău.

Planificarea pentru a organiza eficient învățarea de acasă

Un program săptămânal împreună cu un orar zilnic pot fi de ajutor și aduc un sentiment de calm atât pentru adulți, cât și pentru copii. Cum arată o săptămână tipică în această perioadă? Care este ziua pentru cumpărături? Care este ziua de spălat rufe? La ce oră vă treziți, adulți și copii, la ce oră mâncați, și la ce oră mergeți la culcare?

Odată adaugată în orar rutina de bază a familiei și activitățile mai puțin flexibile, următorul pas este alocarea constantă a unui timp pentru planificarea școlii de acasă. Dacă școala de acasă este temporară, atunci ar trebui realizat planul împreună cu profesorii, unde este posibil. De asemenea, este foarte important să implici copilul în acest proces.

Alocă timp în fiecare zi să treceți împreună prin curriculum și materialele pentru școală din ziua respectivă și să stabiliți care sunt obiectivele de învățare din ziua respectivă și din zilele următoare. vezi dacă posterul pe care noi l-am creat îți este de ajutor. Dacă îi place copilului tău, îl poți descărca. Îl găsești în magazinul nostru denumit Posterul cu Obiective Săptămânale de învățare pentru copii.

Rutina

Aveți anumite obiceiuri care îi ajută pe copiii tăi să se pregătească de dimineată ori să se destindă înainte de culcare?

Pentru copiii mici, o opțiune poate să fie Cercul timpului. Astfel puteți împărtăși un gând, o poezie, un cântec, o poveste, ca familie. Poți integra yoga, dans, cultivarea recunoștinței, o discuție legată de aspecte importante din lume. Cercul timpului poate să dureze atât cât este tolerabil pentru copilul tău, însă trebuie să fie suficient de lung pentru a fi o experiență pozitivă. Pentru discuțiile semnificative puteți folosi ca punct de pornire una dintre cele 17 provocări din secțiunea Bonus a cărții Cum învață oamenii.

Pentru copiii mai mari, care au depășit Cercului timpului, inventează o altă modalitate de a vă conecta în fiecare dimineată. Folosiți acest timp, ca familie, ca să discutați planurile pentru ziua respectivă. Poate să fie pur și simplu o discuție în timpul micului dejun. De asemenea, asigură-te că rezervi timp și pentru una sau două activități de familie. Spre exemplu vizionarea unui film împreună, citit, gătit, un joc de societate, grădinărit sau orice altceva ce puteți face împreună timp de 30 până la 90 de minute.

Vizualizarea este de folos. Creează un tabel de sarcini săptămânale, în care copilul poate bifa ceea ce a făcut deja și de asemenea, poate vedea ce a mai rămas de făcut. Aceasta ajută la responsabilizare. Pentru aceasta poți folosi o coală de hârtie, o suprafață cu vopsea de timp chalkboard sau o tablă magnetică ori una pe care poți scrie cu markere.

Învățarea online

Când copilul face orele online, sala de clasă este acolo se află el. De aceea o altă metodă de a organiza eficient învățarea de acasă este să creezi pentru un loc liniștit, fără lucruri care să îl distragă și cu suficient pentru a putea lua notițe fie scrise de mână sau la calculator. De asemenea vei avea nevoei de o priză pentru a menține încărcat dispozitivul prin care participă la ora online. Orele de clasă pot fi înregistrate în avans sau, în cazul orelor live, i se poate cere să aibă camera și microfonul pornit pentru a putea participa la oră. Înainte de a începe ora poate poți exersa cu copilul cum să oprească și să pornească microfonul, cum să ridice mâna (în funcție de programul software folosit de profesori) și cum se simte o astfel de sesiune pentru copil.

Construirea unei rutine de învățare acasă va crește gradul de responsabilizare a copilului.  Vor crește șansele de a pregăti în timp util ce trebuie pentru școală în loc să aștepte până în ultima clipă. Odată ce are un plan de lecții pentru fieare materie și știe ce trebuie să facă, creați împreună un orar de studiu pentru fiecare materie.
Pe lângă orele de interacțiune pe internet cu profesorii și colegii, alocă timp pentru activități regulate precum cititul, învățatul și oportunități de experimentare și cercertare astfel încât să afle cum se aplică în viața de zi cu zi ceea ce tocmai a învățat. A citi despre cum se înnoată și a înnota efectiv, sunt două lucruri diferite. Pentru unele subiecte este foarte simplu. INvită copilul să caute pe internet la ce folosește teorema lui Pitagora în viața reală.

Creează un spațiu de învățare care să inspire copilul

Poate fi tentant pentru copil să fie puțin prea relaxat în ceea ce privește crearea unui spațiu de învățare dedicat pentru munca lor școlară. De aceea este important să organizăm eficient învățarea acasă. Dacă un potențial spațiu de învățare este deja asociat cu activități cum ar fi mâncatul sau dormitul, probabil nu este ideal. În schimb, alege o zonă pe care o asociază deja cu învățarea. Cu cât va petrece mai mult timp în ea, cu atât asociația va deveni mai puternică. În cele din urmă, se va simți mai concentrat imediat ce intră în spațiu.

Dacă spațiul este limitat sau nu puteți crea un spațiu dedicat de învățare, depozitați materialele școlare într-un ghiozdan, o cutie de depozitare pe roți sau altceva care este ușor de transportat. Astfel, când vine momentul de învățare vor avea totul pregătit pentru o traziție ușoară. Asigură-t că spațiul este confortabil și mai ales, ergonomic astfel încât să îi asigure o bună postură. Poți descoperi mai multe despre cum să creezi spații de învățare care inspiră copiii aici.

Orele online pot părea solitare, însă nu e musai să fie așa. Dacă simți că pentru copilul tău este dificil să se concentreze și să se organizeze încurajează-l să intre în contact cu colegii săi. Grupurile de studiu pot fi o soluție pentru a-și păstra concentrarea și pentru a-și organiza mai bine studiul.

Este posibil ca profesorii să presupună că toți că copiii are același grad de concentrare, aceeași viteză de wi-fi ori același nivel de sprijin acasă pentru învățare, ceea ce nu este mereu așa. Comunică cu empatie cu profesorii/reprezentanții școlii despre așteptările și posibilitățile tale și cu siguranță vor ține cont de ceea ce le spui. Și pentru ei este o experiență nouă la care încearcă să se adapteze.

Mulți părinți aleg să nu facă homeschooling în această perioadă. Asta rămâne la latitudinea fiecărui părinte, însă este o mare diferență între “fără homeschooling” în sensul de fără învățare asistată acasă și “fără învățare”. A lăsa copilul să își umple timpul cu zeci de ore de stat în fața ecranului fără nicio legătură cu învățarea nu este sănătos. Creierele noastre învață în multe feluri.

Pentru mai multă inspirație poți cumpăra cartea “Cum învață oamenii” și poți urmări seria de postări pe marginea învățării de acasă pentru copii. Încearcă tacticile amintite mai sus și spune-ne care au funcționat cel mai bine pentru tine și copilul tău.

Ți-a fost de ajutor acest articol?

Trimite-le articolul și prietenilor tăi pentru ca să învețe cum să își ajute copiii mai bine.

Congratulations!
Your brain just created new synapses
through the knowledge you aquired

Continue reading to expand your brain:

Lasă un răspuns