Ce își dorește copilul de la tine?

Ce își dorește copilul de la tine?

Scriitoarea Ayelet Waldman spune că „există un moment în viața de părinte când îți dai seama că jobul tău nu este să fii părintele care ți-ai imaginat întotdeauna că vei fi și nici părintele pe care ți-ai dorit întotdeauna să-l ai. Treaba ta este să fii părintele de care are nevoie copilul tău, să fii un părinte lider, ținând cont de detaliile propriei vieți și felul fiecăruia de a fi”. În timp ce ne creștem copiii pentru vieți pline de compasiune, fericire și încredere, ne confruntăm cu o provocare de leadership: cum să vorbim cu copiii noștri despre ceea ce contează cel mai mult, în mijlocul vieții noastre ocupate și complicate?

Pentru a conduce cu succes o afacere, ne preocupăm nu doar de salariile oamenilor din companie, ci și să menținem relații de încredere cu ei, bazate pe o comunicare continuă despre nevoile și așteptările reciproce. Acest lucru este valabil și în creșterea și educația copiilor.

Dar astfel de conversații nu se vor întâmpla decât dacă le vom iniția noi, părinții. Principalul scop al acestor conversații cu copiii tăi este să dezvolți o înțelegere comună a valorilor celor mai importante pentru familia ta. Practic să fii un părinte lider și să vezi lucrurile prin ochii copiilor. Să descoperi în fiecare etapă a vieții lor ce contează cu adevărat pentru ei.

Acum mulți ani, când am fost numită pentru prima data lider de echipă, mi-am dat seama că este nevoie să port astfel de conversații cu toți membrii echipei. Pentru că nu aveam deloc experiență am creat o fișă de lucru care să mă ajute să pornesc aceste conversații. Fișa de lucru se numea “Ce contează cel mai mult pentru tine?”. Fiecare coleg era invitat să bifeze top trei sau cinci cele mai mari așteptări pe care le are de la mine, liderul echipei. Încă recomand acest instrument managerilor cu care fac ședințe de coaching și chiar săptămână trecută am primit încă un mesaj de la unul dintre ei, foarte încantat de rezultate.

M-am gândit că și nouă, părinților, ne-ar fi de mare ajutor un instrument de acest fel, așadar am construit unul. Fișa conține o serie de întrebări pe care să le adresezi copilului. Alege doar câteva, potrivite vârstei, dacă copilul are între 5 și 9 ani și încearcă-le pe toate, daca are intre 9-16 ani. Fiecare copil va răspunde în felul său în funcție de vârsta și momentul zile. Prin urmare nu este nevoie să parcurgeți toate întrebările într-o singură zi sau o discuție. De asemena, fisa conține o serie de afirmații pe care copilul le poate bifa sau nu în funcție de ce considera el/ea că are nevoie de la tine, ca părinte. Descarcă de aici fișa Ce contează pentru tine?.

Liderii buni poartă aceste conversații cu perspectivă, speranță și optimism. Dacă copilul tău încearcă să scoată în evidenta greșelile făcute de tine (sau dacă tu începi să faci același lucru), reîncepeți conversația după o scurtă pauză și vorbiți deschis despre posibilitățile de a merge mai departe împreună.

Dacă dorești să dezvolți acest subiect te invit să folosești și instrumentele din săptămânile trecute: harta empatiei pentru copii, dar și neuronii oglindă și ce fel de model ești pentru copii.

Ti-a fost de ajutor articolul?

Dacă articolul și instrumentul îți sunt utile, trimite acest articol și colegilor, prietenilor tăi ca să-i ajuți și pe copiii lor.

Felicitari!
Tocmai ai creat noi sinapse
prin cunoștințele acumulate

Continuă să citești ca să îți dezvolți creierul

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns