Seria copiii geniali: Genialitatea copiilor, înnăscută sau dobândită?

Seria copiii geniali: Genialitatea copiilor, înnăscută sau dobândită?

Am început o nouă serie despre copiii geniali, iar astăzi vom despre genialitatea copiilor. Înnăscută sau dobândită? Orice copil poate fi genial sau depinde totul de materialul genetic? Este genialitatea spontană ori trebuie hrănită? Care sunt ingredientele cheie spre marile realizări?

Inteligența instrument de măsură al genialității

Adeseori un anumit nivel de inteligența a fost asociat cu genialitatea. Lewis Terman, psiholog al Universității Stanford și cel care a ajutat la crearea testului IQ, a considert că un test menit să arate nivelul de inteligență va dezvălui și geniul. În anii 1920, el a început să urmărească peste 1.500 de școlari californieni cu coeficient intelectual de peste 140, acesta fiind pragul denumit drept „aproape geniu sau geniu”. Cercetătorii le-au înregistrat succesurile într-o serie de rapoarte denumite “Studiile genetice ale geniului”.

Totuși, inteligența excepțională nu este o garanție a unor realizări monumentale, după cum au descoperit Terman și colaboratorii săi. Unii dintre participanții la studiu s-au zbătut să reușească în viață, în ciuda scorurilor IQ foarte înalte. Pe de altă parte alți participanți la studiu care nu au atins pragul de geniu au ajuns persoane de succes în domeniile lor. Chiar și Charles Darwin își amintea că era considerat ca fiind un băiat obișnuit, ba poate chiar puțin  sub media de inteligență. Dar iată, ca adult a rezolvat misterul evoluției speciilor.

De altfel, Carol Dweck de la Universitatea Stanford din SUA, a demonstrat că studenții care înțeleg că inteligența este mai degrabă maleabilă decât fixă sunt mult mai ambițioși din punct de vedere intelectual și ajung să aibă mi mult succes.

Potențialul genetic ca indicator al geniului

Potențialul genetic de sine stătător nu reprezintă garanția unor viitoare realizări. În plus, este nevoie de îngrijire pentru a crește un geniu. Spre exemplu influențele sociale și culturale pot furniza aceast “hrană”. Astfel au fost create diverse grupuri de genii în diferite momente și locuri: Bagdad în timpul Epocii de Aur a Islamului, Florența în timpul Renașterii Italiene sau Silicon Valley-ul de astăzi.

Specialiștii în genetică știu acum că genele interacționează cu mediul înconjurător, activându-se și dezactivânduse tot timpul. De fapt, aceleași gene au efecte diferite în funcție de cei cu care vorbesc. Asta înseamnă că genele nu contază când vine vorba despre genialitatea copiilor? Desigur că au aportul lor, suntem cu toții diferiți și fiecare copil și fiecare dintre noi avem un potențial diferit. Nu a existat vreo șansă ca eu să fiu vreodată precum Mozart, doar Mozart a avut potențialul de a deveni marele compozitor despre care știm cu toții.

Genialitatea copiilor are nevoie să fie hrănită pentru a se dezvolta

O minte înfometată poate găsi stimularea intelectuală de care are nevoie și acasă așa cum a fost cazul lui Terence Tao din Australia. Încă de foarte mic el a arătat o inclinare naturală spre cifre și limbaj. Pe de altă parte părinții săi i-au creat un mediu în care să se poată dezvolta. Ei i-au pus la dispoziție cărți, jucării și jocuri și l-au încurajat să se joace și să exploreze pe cont propriu, o practică pe care tatăl său o consideră instrumentală în stimularea originalității și abilită-ții de rezolvare a problemelor a copilului lor. În plus, au căutat oportunități de educație avansată pentru copilul lor atunci când acesta a început educația formală. La 7 ani a fost înscris la liceu, la 8 ani avea un rezultat incredibil la testul SAT la matematică, iar la doar 21 de ani Terence devenea profesor la UCLA.

Motivație și perseverență

Un alt aspect important în dezvoltarea geniului este motivația și tenacitatea. Combinația dintre aceste două calități pe care psihologul și cunoscutul autor Angela Duckworth le-a denumit ca și “grit” sunt cele care împing o persoană spre excelență și realizări. Deși la o primă privire marile realizări par spontan, ele de fapt ascund multă perseverență, multe alte lucrări și încercări car nu ajung faimoase și chiar eșecuri. Spre exemplu Thomas Edison, important inventator și om de afaceri america, este cunoscut pentru inventarea fonografului și a becului incadescent însă el a avut 1903 brevete, fiind un adevărat inventator. Unele invenții fiind mai cunoscute, altele mai puțin cunoscute.

În concluzie, genialitatea copiilor depinde într-o oarecare măsură de potențialul genetic, însă mai mult decât atât contează perseverența și motivația, educația și accesul la resurse, mediul în care copilul crește și expunerea la diverse competențe astfel încât să își descopere înclinațiile naturale pe care le poate dezvolta.

În următorul articol vom povesti despre cum putem descoperi care sunt inclinațiile naturale ale copilului și cum îl ajutăm să le hrănească astfel încât să devină talentat în acel domeniu.

Ti-a fost de ajutor articolul?

Dacă articolul și instrumentul îți sunt utile, trimite acest articol și colegilor, prietenilor tăi ca să-i ajuți și pe copiii lor.

Felicitari!
Tocmai ai creat noi sinapse
prin cunoștințele acumulate

Continuă să citești ca să îți dezvolți creierul

Lasă un răspuns